Zaagkettingen Kettingzagen

Om de juiste ketting bij uw zaag te kunnen vinden maken we gebruik van een omzettingstabel. Deze tabel is hieronder te vinden. Voor het vinden van de juiste ketting voor uw kettingzaag kunt u de nummers die in de tabel staan opzoeken in uw ketting. Deze staan meestal op de aandrijfschakel vermeld. Bij Stihl zaagkettingen is naast het getal op de aandrijfschakel (de schakel die in uw blad gaat), ook het nummer dat op de beitel staat vermeld nodig.

Nu u de dikte van en afstand tussen de aandrijfschakels heeft gevonden, moet alleen nog het aantal aandrijfschakels worden geteld. De aandrijfschakel is de schakel die IN het zaagblad gaat.

Indien deze nummers niet op uw ketting staan, of door slijtage niet meer zichtbaar zijn, kunt u de volgende handleiding gebruiken:

Er zijn 3 kenmerken om de juiste ketting te bestellen

  • De dikte van de aandrijfschakel. De dikte van de aandrijfschakel kan zijn: 1.1mm (0.043” (”=inch)), 1.3mm (0.050”), 1.5mm (0.058”), en 1.6mm (0.063”)
  • De lengte van de ketting. Deze wordt uitgedrukt in aantal aandrijfschakels.
  • De steek van de ketting. Deze kan de volgende waarden bedragen: 1/4”; 3/8”P; .325”; 3/8” en .404”

Ten eerste gaan we de dikte van de aandrijfschakel bepalen. Dit is meteen ook het lastigste punt.

Meestal staat de dikte van de aandrijfschakel vermeld op het zaagblad in een van de volgende getallen: .043” (1.1mm), .050” (1.3mm), .058” (1.5mm) of .063” (1.6mm). Anders kunt u dmv een digitale schuifmaar de dikte van de aandrijfschakel opmeten.

Om de lengte van de ketting te bepalen kunt u eenvoudigweg het aantal aandrijfschakels tellen. De aandrijfschakel is de schakel die in het zaagblad gaat.

Tot slot gaan we de “steek” van de ketting bepalen. Hiervoor gaan we een mal gebruiken. Print deze mal uit en leg uw ketting op de verschillende mallen om uw steek te bepalen. De afstanden tussen de aandrijfschakels moeten overeenkomen. Zie mal:

Print hem uit en vergelijk met uw ketting.

In onze showroom vind u diversen maten kettingen voor de kettingzagen. Mocht u toch zeker willen zijn dat wij de juiste ketting op voorraad hebben neem dan even met ons contact op via: whatsapp, bellen of een email.

Geef een reactie