Brandstof Tuinmachines

Sinds 2019 wordt brandstof aangeduid met E10 of E5. Dit is de hoeveelheid bijgemengde bio-ethanol in de benzine. Voor nieuwe auto’s is het gebruik van E10 meestal geen probleem, maar hoe zit dat voor tuinmachines zoals grasmaaiers, handgereedschap of tractoren?

Kan ik E10 gebruiken in mijn tuinmachine?

Wij adviseren om géén E10 te gebruiken in je tuinmachine. Dit komt omdat de motor van tuinmachines eenvoudiger gebouwd en kleiner zijn dan de motoren van auto’s. Bij gebruik van E10 brandstof kunnen problemen ontstaan bij motoren van grasmaaiers, (mini-)tractoren, tuinfrezen, kettingzagen, heggenscharen, etc.

Na verloop van tijd kan E10 schade veroorzaken aan je tuinmachine. Bijvoorbeeld pakkingen en leidingen die beschadigd raken, en/of verstoppingen in de carburateur waardoor de motor geen brandstof meer krijgt. Daarnaast is E10 minder lang houdbaar dan Euro98. Dit maakt E10 minder geschikt om langere tijd in je tank te laten zitten.

Wij adviseren om altijd Euro98 of Aspen te gebruiken voor je tuinmachine of tractor. Wat voor brandstof is Aspen?  Lees het hier   

Geef een reactie